Teknolojik aygıtlarla etkileşimin gözlerimize olumsuz etkileri ve alınabilecek önlemler

Hakan Koç
Hakan Koç 5 yıl önce

Teknolojik aletlerin arayüzü olan ekranlar artık hayatımızın her alanında. Uyumuyor, araç kullanmıyor yada spor yapmıyorsak muhtemelen bu ekranlarıdan birinin karşısında vakit geçiriyoruz. Ekran karşısında gün içerisinde çok fazlaca vakit harcadıysanız günün sonuna doğru gözlerinizde yanma, batma, kuruluk, başın belirli bölgelerinde ağrılar hissetmeniz çok normal.

Konun uzmanlarına göre günümüzü çoğunu ekran karşısında geçirdikten sonra oluşan yanma, batma ve kuruluğun uzun vade de gözlerimiz üzerinde kalıcı bir etkisi var gibi gözükmüyor. Fakat aynı uzmanlar uyarıyor: "Şuan için bu yönde bir ispatımız olmasada teorik olarak düşündüğümüzde kalıcı olarak zarar vermesi olası, sadece şuan bunu ispatlayamamış olabiliriz."

Ekrana bakarken gözümüzü kırpma sayısı yarı yarıya azalıyor, normalde şartlar altında gözlerimiz dakikada 15 kere kırparken ekranda bişey okurken yada izlerken bu sayı yarı yarıya azabiliyor. Ek olarak bilgisayar ekranına düz baktığımız için göz kapaklarımız daha fazla aralık kalıyor. Bunlar gözyaşının daha çok buharlaşmasına ve gözün kurumasına neden oluyor.

Gözümüzde oluşan bu rahatsızlıkların sebepleri iki ana gruba ayırılabiliyor;

  • Ekranda yer alan şekillere odaklanamanın ekranların çalışma prensibinden dolayı göz için daha zor olması ve fazla ışığa maruz kalması sebebiyle göz kaslarının sürekli baskı altında kalıp yorulması.
  • Kornealarımızın daha fazla açıkta kalması ve daha fazla kuruması.

Gözün maruz kaldığı ışık miktarını azaltmak ve odaklanma güçlüğüne karşı daha az baskı altında bırakmak için bazı tavsiyeler;

  • Ekran parlaklığını olabildiğince azaltmak.
  • Beyaz ekran zemini yerine koyu renk zemin tercih etmek. (Bazı işletim sistemlerinde ve yazılımlarda bu seçenek koyu tema olarak sunuluyor.)
  • Ortam aydınlatması çok şiddetli bir ortam yine göze gelen ışığın artmasına sebep oluyor. Ortam aydınlatmasını yumuşak olacak biçimde tesis etmek.
  • Yansıma önleyici özelliği olan ekranları tercih etmek.
  • Boyut olarak büyük ve çözünürlüğü yüksek ekran kullanmak, ekranla aramıza 50-70 cm arası mesafe bırakmak, büyük puntolar tercih etmek odaklama konusunda göze kolaylık sağlıyor.

Kornea kuruluğunu azaltmak için tavsiyeler;

  • Ekran karşısında geçrilen her 20 dakikada bir 20 saniye gözleri kapatarak dinlendirmek yada 20 metre veya daha uzaktaki bir hedefe odaklanmak, her saatte bir 10 dakika ara vermek. Ekrana karşından geçiridğimiz süre boyunca gözlerimizi daha az kırpıyoruz, bunları uygulamak gözü az kırpmanın etkilerini azaltıyor.
  • Ortamda fan, klima benzeri alet varsa bunları uygun biçimde konumlandırmak. Akışkan hava gözde daha fazla buharlaşmaya sebeb oluyor.
  • Ekran karşısında geçirilen zamanlarda lens yerine gözlük tercih etmek. Lensler gözdeki nemin daha fazla buharlaşmasına yada zamanla göz yaşının azalmasına sebeb olabiliyor.
  • Ekranın ortasını göz hizamızın 10-15 cm altında kalacak bir biçimde konumlandırmak. Bu sayede göz kapaklarımız daha az aralanıyor ve buharlaşma azalıyor.

Ek olarak ışığın mavi tonlarının göz korneasında yer alan bazı reseptörleri uyardığı ve bu reseptörler ile vücudun sikediyen ritmi arasında bağlantı olduğu son yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur. Bu nedenle ekranlarımızın renk tonunu maviden sarıya doğru kaydırmak biyolojik saatimizi korumada bize yardımcı olabilir.

Kaynaklar

Yeniçağ - Habetürk - Time - Webmd


Yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Koyu Tema
Geri Bildirim