Salda Gölü'nün beyaz kumlarının ve renginin oluşumu

Belinay Nil Kaya
Belinay Nil Kaya 5 yıl önce

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır. Yıllar geçtikçe artan bilinirliliği her geçen yıl daha çok turistin burayı ziyaret etmesine neden olmaktadır. Salda Gölü’nün en önemli özeliklerinden biri görsel açıdan benzersiz bir manzaraya sebep olan beyaz kumlarıdır.

Burada da minik bir görsel var.
Salda Gölü'nün Havadan Görüntüsü

Peki, Salda Gölü'nün bu muazzam kumları nasıl oluştu hiç düşündünüz mü? Salda Gölü'nün beyaz kumlara ve beyaz bir yapıya sahip olmasının sebebi, içerisinde bulunan tatlı soda suyunun içerdiği magnezyumun gölün içerisindeki bakteriler tarafından minerale çevrilmesidir. Bu magnezyum, gölün içindeki bakteriler tarafından beyaz renkli hidromanyezit isimli minarele dönüştürülür. Bu bakterilerin ürettiği minareller zaman içerisinden katmanlar halide birikerek kaya benzeri katmanlı yapıların oluşmasına sebeb olur. Bakteriler tarafından oluşturulan bu yapılara stromatolit adı verilir.

Stromatolitlerde biriken hidromanyezit suyun etkisiyle fiziksel olarak ufalanır göl dibinde ve dalga etkisiyle kıyıya gelerek birikirler. Bu yüzden gölün etrafı bembeyazdır.

Gölün benzersiz renginin oluşmasına neden olan yine bakterilen tarafından oluşturulmuş ve hala oluşturulmaya devam eden stromatolitlerdir. Stromatolit adı verilen canlı sayılabilcek bu kayaçların oluşması binlerce yıl sürebilir. Eşi benzeri olmayan bu doğal mirası korumak bu yüzden de ayrıca önemlidir.

Tavsiye: Kaynak olarak yararlandığım Salda Gölü gibi ülkemizin doğal zenginliklerinin incelendiği Doğa Derneği'nin hazırladığı "Türkiye'nin Önemli Doğa Alanları" adlı kitaba bu adresten ulaşılabilir yada basılı hali satın alınabilir.

Burada da minik bir görsel var.
Hidromanyezit minerali
Burada da minik bir görsel var.
Salda Gölü - Stromatolitler

Yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Koyu Tema
Geri Bildirim