Programlama Öğrenmeye Yeni Başlayan Biri Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Fatih Arslan
Fatih Arslan 4 yıl önce

Programlama, belirli mantıksal işlemleri bir bilgisayara yaptırmak için verilen komutlardır. Bu komutlar sayesinde bir bilgisayara matematik işlemi de yaptırılabilir, uzaya uydu da gönderilebilir; ortaya çıkan sonuç bu programın karmaşıklığına ve detaylarına bağlıdır. Günümüzde programlama neredeyse her alanda kullanıldığı için, nasıl program yazıldığını öğrenmek bu çağda insanları bir adım öteye taşıyabilir.

Programlamaya nereden başlanacağına karar verilmeden önce, ne amaçla programlama yapılacağına karar verilmelidir. Mobil uygulama, internet sitesi, mobil oyun, bilgisayar oyunu yapmak bu amaçlardan birkaçıdır. Bunların haricinde yapay zekâ, makine öğrenmesi, görüntü işleme gibi alanlarda da çalışılabilir fakat bunun için sadece programlama bilmek yetmez. Bunun üzerine bir miktar akademik bilgi de gerekir.

Hiç akademik bilgi sahibi olmadan veya üniversite okumadan herkesin yapabileceği şeyler uygulama, oyun veya internet sitesi geliştirmektir. Bunları yapmak için de ayrı ayrı programlama dilleri ve çeşitli araçlar vardır.

Mobil Uygulama Geliştirmek

Mobil uygulama geliştirmek dendiğinde akla ilk olarak Java programlama dili gelir. Programlamayla ilgilenmeyen insanlardan bile Java’yı duymuş olanlar mutlaka vardır. Java diliyle mobil oyun, mobil uygulama, masaüstü oyun ve programlar gibi birçok şey yapılabilir. Java’yı öğrenmek için internette birçok kaynak vardır ve İngilizce biliniyorsa her detayıyla öğrenmek mümkündür.

Java’yla android platformlar için uygulama geliştirilebilir; iOS platformu için ise genellikle Swift programlama dili kullanılır. Fakat iOS platformuna bir uygulama geliştirmek için bir Mac işletim sistemine sahip bilgisayara sahip olmak gerekir.

Bunların yanında mobil uygulama geliştirmek için yeni teknolojiler de ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri React Native’dir. React Native ile hem android hem de iOS platformlar için aynı anda uygulama geliştirilebilir. Bunun için yine her iki işletim sisteminden birer bilgisayar gerekir.

Burada da minik bir görsel var.

Mobil veya Masaüstü Oyun Geliştirmek

Oyun geliştirmek için eskiden sadece çeşitli programlama dilleri kullanılsa da (Java gibi) artık oyun motorlarının kullanımı yaygınlaşmıştır. Bunlardan en popüler olanları Unity ve Unreal Engine oyun motorlarıdır. Unity üzerinden C# programlama dili kullanılarak mobil veya masaüstü oyun yapılabilir. Bu oyun motorunda birçok araç vardır ve oyunun her bölümü görsel olarak burada tasarlanabilir.

Bunların yanında C++ ve Java dilleri de oyun yapımında geniş yelpazede kullanılabilir. Oyun motorlarıyla 3 boyutlu ve 2 boyutlu oyunlar geliştirmek mümkündür. Oyun geliştirmek isteyenlerin tek ihtiyacı ortalama performansa sahip bir bilgisayardır. Karmaşık oyunlar için tabii ki yüksek performanslı bilgisayar gerekir.

İnternet Sitesi Yapmak

İnternet sitesi yapmak için de mobildeki gibi çeşitli teknolojiler kullanılabilir. Bu teknolojilerin en temeli HTML ve CSS’dir. HTML bir işaretleme dilidir ve internet sitelerinin iskeletini oluşturur. CSS ise ona stil vermek için kullanılır. Bunların yanında JavaScript dili de siteye hareketlilik katar ve çeşitli işlemlerin anlık olarak yapılması sağlanır.

PHP ve SQL teknolojileri ise veritabanı işlemleri için kullanılır. SQL veritabanını yönetmek için, PHP ise veritabanıyla sitenin görünen yüzü arasındaki iletişimi sağlar. PHP ve SQL ile bir siteye son eklenen verilerin en üstte gösterilmesi gibi işlemler yapılabilir.

Python, C# gibi programlama dilleri de internet sitelerinin yapımında kullanılabilir. Mobilde kullanılan React Native gibi internette de React JS teknolojisi kullanılabilir. Bu teknoloji sayesinde bir sayfayı güncellemeden o sayfada çeşitli işlemler yaptırmak mümkündür.

Bunlar hakkında bilgi edinmek için gereken en önemli şey ise, İngilizce bilmektir. İngilizce bilen ve öğrenmeyi seven bir kişi bu konulara yoğunlaştığı takdirde kendisini geliştirmemesi söz konusu bile değildir.


Yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Koyu Tema
Geri Bildirim