Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler ve Deprem Çantasının Amacı
Gönül ister ki hiç kimse böyle birşey yaşamasın ama doğa kanunları istemekle değişmiyor. Deprem riski yüksek, fay hatlarının yakınında bir şehirde yaşıyorsak kişisel olarak alabilceğimiz bazı önlemler hayat kurtarabilir. Bunlardan biri de deprem çantası. Bu yazıyı yazarak deprem çantası hakkında sesli düşünmek istedim.
Deprem Çantasının Amacı
Deprem çantasının iki temel amacı var. Birincisi; olur da enkaz altında kalınırsa yardım gelene kadar kişinin yaşamsal ihtiyaçlarını gidererek hayatta kalmasını sağlamak. İkincisi; deprem sonrasında kişi dışarıda barınmak zorunda kalırsa yardım ulaşana kadar temel ihtiyaçlarını gidermek. Bu iki amaca uygun bir biçimde ve önem sırasına göre çantada bulunması gerekenlerin listesini çıkartalım.
Nasıl Bir Şey Bu Deprem Çantası?
Hacmen yeterli herhangi bir sırt çantası ya da el valizi olabilir. Dayanıklı bir malzemeden yapılmış ve su geçirmez olması faydalı olabilir.
Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler
En Öncelikli Olanlar
- Su: Su olmadan hayat da olmaz. Çantamıza ne kadar fazla koyabilirsek o kadar iyi. Ölçü olarak kabaca kişi başı 1litre/gün gibi bir tüketim ölçüsü alınabilir.
- Yiyecek: Çok fazla yer kaplamayan raf ömrü uzun olan enerji değer yüksek yiyecekler ya da konserve yiyecekler seçilebilir. Konserverler su içeriğinin fazla olması nedeniyle bana biraz daha mantıklı geliyor. Unutulmaması gereken bir nokta var ki vucüdumuz yiyecekleri sindirebilmek için su kullanır. Susuz kalmış bir kişi yemek yerse bu vücudunun daha susuz kalmasına ve ölümüne sebep olabilir. Yani suya ulaşamıyorsak yemeğe ulaşmanın hiçbir anlamı yok. Yemek ölçüsü olarak yine kabaca kişi başı 750kcal/gün hesabı yapılıp buna göre yiyecek konulabilir.
- Ses Çıkaracak Bir Alet: Bir düdük olabilir. Kötü bir senaryoda yer belli etmenin en verimli yolu bu olabilir.
- Piller ve pille çalışan powerbank: Bundan sonraki maddeler için bunlara ihtiyacımız olacak. Pillerin adetinin biraz fazlaca olması faydalı olabilir.
- Telefon: İçinde hat bulunmasına gerek yok. Eski bir telefon olabilir. Şebeke problemi yoksa birçok telefon sim kartı olmadan 112, 911 gibi acil durum numaralarını arayabiliyor. İhtiyaç durumunda pille çalışan powerbankten şarj edebilmek için telefona uyumlu usb şarj kablosu da telefonla birlikte bulundurulmalı.
- El feneri ve radyo: Biraz aydınlık ve haber alma imkanı rahatlatıcı olabilir.
- İlaçlar: Devamlı kullanmanız gereken ilaçlar varsa bunları da koymayı unutmayın.
Orta Öncelikli Olanlar
- Battaniye: İnce ve sıcak tutucak bir malzemeden üretilmiş olması yer kaplama anlamında avantaj sağlar. Soğuk bir havada dışarıda kalmak zorunda kalınması durumunda hayat kurtarıcı olabilir.
- Kişisel savunma cihazı: Doğal afet durumunda bile karşımıza kötü niyetli insanlar çıkabilir. Kendimizi savunabilmek adına biber gazı, elektroşok cihazı gibi ekipmanlar çantaya koyulabilir.
- Temel malzemeleri içerek ilk yardım çantası.
Düşük Öncelikli Olanlar
- Çadır, uyku tulumu.
- Bir miktar nakit para.
- Kalın giysiler, yağmurluk.
- Peçete, kağıt havlu, plastik tabak, çatal, kaşık.
- Anti Bakteriyel/Dezenfektan jel/sıvı.
- Çakmak, mum yada kamp ocağı: Hacmen küçük ve havalandırması az olan bir yerde ateş kullanırken dikkatli olmalıyız. Ateş, yaşamak için ihtiyacımız olan oksijeni çok hızlı bir biçimde tüketebilir.
- Kimlik fotokopisi, defter, kalem.
Bu liste kişisel ihtiyaçlara ve hayal gücüne göre uzatılabilir.
Deprem Çantası Nereye Koyulmalı
Evinizde deprem anında sığınabileceğiniz en güvenli yeri belirleyin. Örneğin bulaşık makinesinin yanı olabilir. Bu yeri belirledikten sonra bu noktaya en yakın koyabileceğiniz yere çantayı koyun. Deprem anında derhal çantayla birlikte bu noktaya gidin, uygun pozisyonda depremin geçmesini bekleyin. Ulaşılması zor bir yere koyulan, deprem anında kolayca yanımıza alamadığımız çantanın bir faydası olmaz. Çanta kolayca ulaşılabilecek bir yerde bulunmalı.
Aşağıda Yazanların Çantayla Alakası Yok
Çantaya gelene kadar düşünülmesi gereken bir çok faktör var aslında. Ama yaşadığımız ülkenin doğal hayatı gereği bu faktörlerin bir çoğuna bizim tarafımızdan seçilen yüksek zeka ve ahlak sahibi yöneticilerimiz gerekli önemi vermemiş, vermemeye devam ediyor... Çünki onlar büyük resmi görüyorlar.
Deprem anlamında riskli bir bölgede yaşıyorsak az katlı, zemini sağlam, etrafı açık, yüksek bir mevkide yer alan, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiş bir yapıda yer alan evde oturmak en güzel önlem aslında. Hepimiz bunu hak ediyoruz. Ev bakarken tek kriterimiz başımızı sokucak bir yerden ibaret olmasın yeter ki. Sadece biz istersek daha iyisine ulaşabiliriz, önce bizim istememiz gerekli, istemediğimiz takdirde bize sunulanla yetinmek zorunda kalıyoruz.