Anadolu'nun göbeğinde üniversite okumak

Belinay Nil Kaya
Belinay Nil Kaya 5 yıl önce

Büyük düşünceler sonucunda Konya'yı tercih etmiş ve tercih etmeyi düşünenler için: Konya'da üniversite okumak nasıldır? Olumlu tarafları ve olumsuz tarafları nelerdir? Konya, üniversite okumak için iyi bir yer midir?

Şimdi konuya ilk başta şu açıdan bakmak daha sağlıklı olacaktır: Konya'ya hangi ilden üniversite okumaya geldiniz? Geldiğiniz şehir, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerse ve istediğiniz hayat üniversite okumak değil de üniversite hayatını dolu dolu geçirmek ise Konya, bu konuda iyi bir seçenek değildir. Özellikle Selçuk Üniversitesinde okuyorsanız, gideceğiniz pek bir kafe, eğleneceğiniz pekte bir aktivite yoktur. Eğer Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuyorsanız, Konya'nın en güzel yerlerinden biri olan Meram'a ulaşımınız daha kolay olacaktır ve gidebileceğiniz daha çok mekan mevcuttur fakat burada devreye şu giriyor: Konya'da yerel halk öğrencilere hangi gözle bakıyor? Büyük bir şehir olmasına rağmen insanları maalesef öğrenciyi kucaklayamıyor.

Konya'da gezilecek birçok tarihi yer olmasına karşın öğrenci istediği yere kolaylıkla gidemiyor çünkü: Konya'nın ulaşım sistemi diğer büyük şehirlere oranla çok daha kötü. Öğrencilere bu konuda pekte bir katkısı olmuyor. Örneğin: Çatalhöyük, buraya gidebilmek için kendinize ait bir arabanızın olması lazım. Peki, Konya'da dört belki de beş, altı sene geçiren öğrencilerin böyle tarihi güzellikleri göremeden gitmesi kimin suçudur? Öğrenciler burada yaşadıkları semte çakılı kalıyorlar.Konya hakkında öğrencilerin öğrenip deneyimleyebileceği tek şeyin 'Etli ekmek' olması kesinlikle Konya'da okuyan öğrencilerin suçu değildir. Konya'nın öğrencilere verdiği değerin yansımasından ibarettir.

Konya'da okuyan öğrencilerin birçoğunun Ankaralı olması, Konya ve Ankara arasında hızlı tren olmasından kaynaklı bence. Çünkü: birçok Ankaralı öğrenci, hafta sonlarını Konya'da değil iki saat uzaklıktaki memleketinde geçirmek istiyor. Bu Ankaralı öğrenciler için büyük bir avantaj tabi ki fakat burada yine bir dezavantaj mevcut çünkü: Öğrenci Konya'da arkadaşları ile vakit geçirmektense burayı terk etmek istiyor. Daha fazla vakit geçirmeden, derslerine girip gidiyor. Onu buraya tutan şey sadece dersleri.

Peki, kampus içi yaşam nasıldır? Eğer Selçuk Üniversitesinde okuyorsanız, istediğiniz her şeyi hemen halledebileceğiniz bir Gökkuşağı alışveriş merkezi mevcut. Terziden tutun yiyeceğiniz yemeğe kadar tüm işlerinizi burada halledebilirsiniz. Kahvenizi yudumlarken, okulun kulüplerine üye olabilir ya da yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Gökkuşağı, Selçuk Üniversitesinin kalbi gibidir ve bütün etkinliklerin broşürlerini orada bulabilirsiniz. Kampus açısından Gökkuşağı yeterli mi peki? Asla değil. Çünkü öğrenci bir yerden sonra yenilik isteyecek ve Gökkuşağı ona yetmeyecek. Yukarıda saydığım her şeyi yapabiliyorken bile yeni bir mekan arayışına girecektir. Bunun içinse Bosna Hersek Mahallesi ve öğrencilerin tabiriyle 'Bosna' devreye giriyor. Bosna daha çok öğrencilerin yaşadığı bir mahalle olmakla birlikte bir sürü canlı müziğin olduğu kafeler ile dolu. (Bu arada ilk defa canlı müzik parasının alındığı bir yer olma özelliği taşıyor.) Benim bildiğim 'Canlı müzik' denilen kavram sadece ve sadece müşteriyi çekmek için bir avantajdır. İşte Konya ve Konyalı esnaf bunu bu şekilde yorumlamamış, öğrencilerden para sağlayacak bir kapı olarak görmüşler.

Velhasıl, yazımın başında da dediğim gibi: Konya'ya ne için gelmek istiyorsunuz? Okumak için mi? Yoksa 'Üniversite hayatı' yaşamak için mi? Seçim sizin.


Yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap.
Koyu Tema
Geri Bildirim